Verhalen

Jean-Claude van Damme

De keuken van mijn oma was in 1990 waarschijnlijk nog exact hetzelfde als veertig jaar daarvoor.Mijn vader staat af te drogen, maar ik zie aan hem dat hij (zo net na het eten) het liefst een dutje zou willen doen. Hij draagt dadjeans en zijn stropdas heeft een typisch jaren ‘90 patchworkpatroon. Mijn broertje staatMeer lezen over “Jean-Claude van Damme”

Sleutel van de kluis

In 1996 kwam ik (18 jaar) terug van een fantastisch jaar als au pair in Engeland. Ik wist zo gauw niet wat ik wou studeren, dus dan maar aan het werk.  Ik weet niet meer hoe, maar ik belandde ineens bij de VSB Bank (later Fortis). Voor ik het wist zat ik ergens in DenMeer lezen over “Sleutel van de kluis”

Alles tegelijk

Het is weekend, 11:00 uur. Rechts hangt nog wat versiering, het is de dag na mijn twaalfde verjaardag. Ik maak deze foto met mijn nieuwe rode fototoestel tijdens een koffiemoment van mijn ouders, de suikerpot is nog zichtbaar op de voorgrond.  De man in de stoel is natuurlijk mijn vader, 37 jaar, destijds in mijnMeer lezen over “Alles tegelijk”

Bestekset

In 2012 zat iedereen ongeduldig te wachten totdat de wereld zou vergaan maar ik had andere dingen aan mijn hoofd. De oplettende kijker ziet een leerkrachtenblik: ik tel de leerlingen uit ‘mijn’ klas tijdens een schoolreisje (een schoolreisje betekent voor een leerkracht twee dingen. Ten eerste tel je de hele dag hoofden en ten tweedeMeer lezen over “Bestekset”

Fietstassen

Volgens mij lijk ik, van alle foto’s die ooit van mij zijn gemaakt, op deze het minst op mijzelf. In 2008 woonde ik in Enschede met de Tweede Ex, over wie ik tactisch zal zwijgen. Inderdaad, in Enschede. Het meest exotische daar was dat ik vanuit onze woonkamer zo de afdeling kunstboeken van de bibliotheekMeer lezen over “Fietstassen”

Bovenbouwfeest

Anno 1994 (ik ben daar 16 jaar) deed ik mijn make-up aan het bureau op mijn zolderkamer. Ik was al iets te lang voor het bureau geworden en de beer was al net iets te kinderachtig, maar de deo en de mascara maakten een hoop goed.  In het houdertje zie je een gekleurd boekje. DatMeer lezen over “Bovenbouwfeest”

Koekiemonster

In het jaar 1998 was ik twintig en ging samenwonen met de Eerste Ex. Wat wil nou het geval: ik had daar braaf voor gespaard. Niet in harde pegels maar met een uitzet.  Hier zie je mij met die uitzet, nog in mijn meisjeskamer thuis. Een broodrooster, een doos van Pluk van de Petteflet, eenMeer lezen over “Koekiemonster”

Reality Bites

Nee, ik ben hier geen 36-jarige archivaris maar een 17-jarige au pair.  In 1995 werkte ik bij een gezin in Engeland. Geweldige tijd gehad, afgezien van mijn haar. Ik ging naar de kapper omdat ik het haar van Winona Ryder in ‘Reality Bites’ wou en toen ik naar buiten kwam, had ik het haar vanMeer lezen over “Reality Bites”

Fax

Even terug naar het jaar 1999. Het jaar waarin iedereen bang was voor Y2K en niemand zich bekommerde om een ergonomische werkplek. Ik werkte in de binnenstad van Den Haag als receptioniste bij een stichting van de overheid. Wekelijks kwamen er demonstranten langs mijn raam, of waren er blije, drukke dagen zoals Prinsjesdag. Je ziet datMeer lezen over “Fax”

Krantengezicht

Het is vreemd hoe herinneringen werken. Ik maakte deze foto, een doorkijkje vanuit de keuken, toen ik 12 was. Ik weet nog precies hoe zwaar die eetkamerstoelen waren, of hoe de klok klonk. En dat je die lamp kon dimmen met een klein wieltje en dat het leren bankstel op de achtergrond zo’n twee keerMeer lezen over “Krantengezicht”

Boem, boem, boem

Ik was 9 toen ik deze foto maakte: het uitzicht vanuit mijn kinderkamer in 1987. Mijn fototoestel was al zo oud, dat als de zon niet scheen, foto’s altijd leken te zijn gemaakt alsof zojuist een wolk uit Tsjernobyl was nedergedaald (wat misschien ook zo was. Het waren wel de eighties, mensen). In het speelhuisje metMeer lezen over “Boem, boem, boem”

Brigitte Bardot

Okee, wat was nou precies het geval in 1993?Ik was 15 en nam speciaal voor de foto een zeer gestroomlijnde pose aan. Ik droeg een grote blauwe plastic ring om mijn vinger (vond ik hippie-achtig) en het Brigitte Bardot ruitje was erg in; zie mijn blouse. Mijn slaapkamer was voornamelijk lila, zie de vakkundig geverfdeMeer lezen over “Brigitte Bardot”